Arc-46: Societat       

Natura
Educació
Societat
Treball

Illes Balears
Cultura 
Món català
 

Adreces DG Joventut
Centres Culturals
Centres de Salut
Serveis Socials
Joan Riudavets
Justicia
Mapau
Miquel Barceló
Salvem Palestina
Sant Jordi 2
Vull viure amb tu

Fòrum Social Mundial
Política
Qualitat
RCE Mallorca
Felanitx
Son Oliva  

 

 

 

 

 

Joan Riudavets, l'home 
Joan Riudavets, la persona
Joan Riudavets, l'amic 

05-03-2004: Adéu, amic
15-12-2003: 114 anys 
15-12-2002: 113 anys 
15-12-2001: 112 anys
15-12-2000: 111 anys


05-03-2004: Adéu, amic

Ahir, dissabte, de ben de matí, quan, com tots els dissabtes, anava a donar la classe particular, un poc de tot, a algú que ho necessita, mirant les noticies de les primeres planes dels diaris dels expositors externs de les papereries, vaig rebre el cop fort del teu adéu. Certament no érem, i jo molt menys que la meva dona, tan amics com per a que Paca ens ho comunicàs personalment i al moment. Per altra banda, quan dic "amic" ho dic des del meu sentiment per la teva bondat, per la bondat de tot tu, que me va captivar quan te vaig conèixer i m'ha acompanyat sempre des d'aquell primer moment; tot i que sé que, segur, jo no estava dins la teva memòria i, conseqüentment, entre els teus amics. Amb la teva mort, mor dins el meu sentiment, una part important de la meva fe humanista, l'home no és immortal, tu, exemple de vida i de bondat, te'n vas, les Illes (Menorca) i tota Espanya ja no som capdavanteres mundials de res, i aquí, a les Illes, els sondeigs sobre les intencions de vot dels nostres germans indiquen que més del 50% pensen votar models que són la teva antípoda. I jo m'he quedat sense la foto impossible. 
Des de que soc "periodista" afeccionat faig mils de fotografies, fotografies de situacions molt emotives; l'altre dia vaig poder donar la ma a Josep Lluís Carod-Rovira i a Joan Puigcercós, els hi vaig fer, especialment al primer, moltes fotografies, algunes amb persones admiradores que volien "la foto", però jo no en tenc cap amb ells. Al llarg d'aquests darrers anys t'he fet algunes fotografies com les dues d'aquesta pàgina (amb els teus germans i la teva filla Paca i a les "Voltes dels Ases" del Migjorn Gran), però mai havia demanat "sortir jo a la foto amb tu". Havia pensat fer-ho el proper estiu. Tenir una fotografia amb l'home més vell del món! I, a més, que en el teu cas, era una molt bona persona. I, a més, una persona que m'havia fet molt de cas ("li desig que visqui tant com jo, i ho visqui tan bé com jo") i m'havia contat moltes coses molt interessants. Un amic. El més gran del món. El que fins ara era molt fàcil, ara, ja és impossible. Adéu, Joan. Adéu, amic.
Antoni Ramis Caldentey
07-03-2004


15-12-2001: 112 anys

112 és el nombre més repetit al directori d'Arc-46. Però també és l'edat del nostre padrí de les Illes i de tota l'Europa de l'Euro: Joan Riudavets. El passat 15 de desembre Frédérique Laloux el va felicitar amb motiu del seu aniversari. L'1 de Gener va gaudir la sort de ser una de les persones elegides que varen rebre la seva felicitació. El passat agost, amb motiu de les festes de Sant Cristòfol del Migjorn Gran, vàrem tenir l'ocasió de tornar parlar amb ell: És un goig per que és una enciclopèdia històrica (tot el segle XX i part del XIX i XXI) amb una intel·ligència i claredat que impressionen. Però més important encara que tot això és la seva actitud positiva i respectuosa que ens pot servir en el nostre caminar (i que hauria de servir d'exemple a aquests polítics bel·ligerants i tramposos). A aquest camí que feim, caminant, podem seguir l'exemple i el caminar de Joan. Ell obre la marxa i ell ens indica la direcció. Molts d'anys, Joan!
Arc-46. Febrer de 2002


15-12-2000: 111 anys

El que sí ha travessat la frontera del segle, i per dues vegades, és el menorquí Joan Riudavets, qui el passat 15  de desembre complia els 111 anys. L’home més gran de les Illes i el veterà de tota Espanya. Un home, amic de tothom que el coneix, que ha viscut als segles XIX, XX i XXI. Quan amb motiu del canvi de segle els diaris de les Illes i "El Pais" l’han entrevistat, sempre ha dit que ell pensa que "no he viscut massa temps ja que els anys els he anat fent aviat", i que el secret d’haver arribat a tan alta edat és "no haver desitjat mai mal a ningú", tot i que ara ell ajuda a aquest fet amb un descans considerable (dorm 15 hores cada dia) i abandonant els hàbits nocius (fa 84 anys que va deixar de fumar). Quan fa tres o quatre anys vaig tenir la sort de conèixer-lo, presentat per la meva dona, de qui ja era amic feia uns anys, al Migjorn Gran de Menorca on viu, me va desitjar "que pugui viure tants d’anys com jo. I que els pugui viure tant bé com els visc jo". Moltes gràcies, molt amable. Que Deu ho vulgui. 

I me va contar l’anècdota del rei. També l’he llegida al Diario de Mallorca: Quan el Rei el va visitar i felicitar amb motiu d’haver complit els 103 anys, Joan li va dir "Jo a vostè l’apreciï molt, però l’hi he de confessar que tota la vida (que ha estat llarga), i encara ara, he estat republicà i seguiré essent-ho". Al Diario de Mallorca Joan, amb la seva infinita discreció i bondat, els va dir "el que no vos diré és el que me va contestar el Rei" pensant que a lo millor això pogués perjudicar al propi Rei. A nosaltres sí que ens va dir la resposta aquell dia i, donat que el Diario de Mallorca el llegeixen milers de persones, mentre que aquesta pàgina la llegeixo jo mateix i tres o quatre amics més podem dir la resposta ocurrent i popular del Rei, tot i que, possiblement, per a ell, gens convenient. Li va contestar: "No es preocupi, jo si no fos rei, també seria republicà".
Arc-46. Gener de 2001


Juliol-Agost de 2002


112: Joan Riudavets (1), amb la seva filla Paca (1) i els seus dos germans (2), que segueixen el seu exemple de vida, el passat mes d'agost, al Migjorn, amb motiu de les festes de Sant Cristòfol. Ara Joan té 112 anys (ha entrat al seu 113, com diu ell)


Joan, més de 100 anys participant a les festes de Sant Cristòfol del Migjorn. A la fotografia, des de ca seva, a les voltes dels ases del 2001. 
Fotos: 1: Diario de Mallorca. 2 i 3: Arc-46