Arc-46: Societat       

Natura
Educació
Societat
Treball

Illes Balears
Cultura 
Món català
 

Adreces DG Joventut
Centres Culturals
Centres de Salut
Serveis Socials
Joan Riudavets
Justicia
Mapau
Miquel Barceló
Salvem Palestina
Sant Jordi 2
Vull viure amb tu

Fòrum Social Mundial
Política
Qualitat
RCE Mallorca
Felanitx
Son Oliva  

 

 

 

 

 

Miquel Barceló, premi príncep d'Astúries de les arts: El seu compromís

----- Original Message ----- 
From: "GOB-Informacio" <info-gob@gobmallorca.com>
To: "distribucio" <distribucio@gobmallorca.com>
Sent: Wednesday, October 29, 2003 10:16 AM
Subject: [infoGOB] Miquel Barceló, el seu compromís i el premi Príncep d'Astúries de les Arts

Ahir dimarts, Biel Mesquida publicava a la seva columna de Diario de Mallorca, les paraules que Miquel Barceló pronuncià el passat 23 d'octubre a Oviedo.

Hem considerat l'article de molt interès, i per això us el reproduïm a continuació. 

Paraules de Barceló
BIEL MESQUIDA

No pensava escriure dels premis asturians de les ciències, les arts i les lletres. Crec que els media n´han donat in extenso tota casta de notícies. Hem llegit les entrevistes i els discursos de la Sontag, del Lula (me va encantar una pancarta en un edifici: ("Lula mola"), de l´Habermas, de la Mernissi, de la Goodall, del apuscinski... Tots han dit mots plens de saviesa i de reivindicacions: contra la fam, contra la guerra d´Iraq, contra la destrucció de la biodiversitat i del medi ambient, contra la ignorància, contra el racisme, contra la desigualtat social, etc. Emperò allò que he notat a faltar, tant en els media estatals com en els locals (amb alguna excepció) són les paraules que va dir Miquel Barceló a la Universitat d'Oviedo el passat dijous 23  d'octubre de 2003 en una conferència sincera, neta i lluitadora on, a més a més de parlar de la seva pintura amb mots carregats d'emoció i senzilla veritat, aixecava un manifest fort, dur i combatiu en defensa de la "seva" Mallorca, de la "seva" Àfrica, del "seu" Món: del Planeta. He fet un tràiler traduït al català.

Llegiu mot a mot: "Que vaig néixer a Mallorca, Felanitx, us assegur que és cert. Que la vida molt agreste i amfíbia dels meus primers anys va ser fonamental en el desenvolupament d'una certa estètica personal, sembla evident. Però ho és molt més encara, la terrible angoixa de veure deteriorar-se i degradar-se el territori de la meva infantesa amb una velocitat de vertigen. La combinació de cobdícia i estupidesa ha donat a Mallorca resultats catastròfics. Allò que ara resulta determinant en la meva estètica no és tant el fet de posseir aquest univers mediterrani que hem après a reconèixer a Atenas, Pompeia i Paestum, com la seva pèrdua irremeiable. En una illa que fa a penes 50 km., es pretén construir autopistes i doblar la capacitat de l´aeroport, que ja és desmesurat. Fins i tot tendrem dret a un camp de polo amb la seva urbanització, evidentment en un dels paratges més verjos però també més secs de l'illa. Per què us cont tot això? Podria continuar durant hores la llista de desastres passats i prevists, que és enorme en un país tan petit. Us cont això perquè el premi  que tenc l'honor de rebre s'argumenta en la meva aportació a l'art amb una estètica mediterrània. Probablement és cert ja que, al cap i la fi, un no tria la seva estètica, almenys no tant com un mateix pretén. Però aquest món mediterrani ara ja és sota unes gruixades capes de formigó i ja són altres llengües les que se senten als molls, on velocíssimes màquines marines ocupen el lloc dels desapareguts i vells llaüts." 

"Joan Miró, el millor artista que ha fet feina a Mallorca, a finals dels 70, quan li demanaren sobre la pressió urbanística i la indústria turística, va dir (i era un home de poques paraules): "Els mallorquins són beneïts" És curiós que no se citi mai aquesta frase de Miró, del qual a Mallorca usen i abusen de les estrelletes i llunes com anagrama de dubtoses empreses, mentre es deixa dins el marasme més absolut la Fundació Miró que va voler llegar-nos al mallorquins, que sembla que fem tot el possible per donar-li la raó."

I després de denunciar la tragèdia de les pasteres dels emigrants  estavellant-se contra la còmoda Europa, l'absurda i injusta guerra d´Iraq i l'Eurodisney del món de l'art, acabà defensant el mester dels pintors: "L'art com a metàfora mòbil i canviant de l'Univers, una visió global del món, una pintura que estableixi relacions amb el món, no ja representant-lo, una visió en profunditat davant les estandarditzades mirades superficials."

Unes paraules barcelonianes vindicatives i reveladores, amarades d'independència, de coratge, de compassió i de lluita. Un manifest històric... 

___________________________________
Nova adreça i nous telèfons:
GOB
C/ Manuel Sanchis Guarner, 10 baixos
07004 Palma de Mallorca
Tel: 971 496060
Fax: 971 496078
www.gobmallorca.com 
____________________________________